Sało (słonina) – dla Ukraińców to nie jest zwykły produkt… to jest coś więcej!
W tym produkcie kryje się tradycja ukraińskiej wsi, ukraińskiej kuchni, ukraińskich przysmaków.
Jako potrawa ludowa słonina stoi obok takich „wizytówek” kuchni ukraińskiej jak barszcz ukraiński, pierogi (warenyky) czy gołąbki (holubci).Słonina jest unikatową dlatego, że większość narodów jada ją jako smalec, a Ukraińcy wielkimi kawałkami, często z chlebem, czosnkiem i warzywami, np. pomidorem, ogórkiem, cebulą, a także z ukraińskim alkoholem ^___^
Jest to idealna przystawka, aperitif, zakąska.
Słonina może być przyrządzona na różne sposoby: solone, gotowane, wędzone, smażone, suszone, przyprawione ziołami, pieprzem lub papryką.
Druga wersja to słona marynowana słonina, również zanurzona w czekoladzie.
Próbowałeś coś takiego kiedyś?
Nie? No to zapraszamy na warsztaty kulinarne!
This post is also available in: polski Ukrainian English Русский