fbpx

Od najbliższego poniedziałku otwarte restauracje, bary i kawiarnie

Od poniedziałku, 18 maja, nastąpi otwarcie lokali gastronomicznych – restauracji, barów i kawiarni – poinformował na konferencji prasowej premier Mateusz Morawiecki. Dotyczy to także lokali nieposiadających ogródków restauracyjnych oraz tych zlokalizowanych w centrach handlowych (z wydzieloną częścią gastronomiczną).

Wymogi i zalecenia dla branży gastronomicznej obejmują:

  • limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie 2 m odległości między stolikami. Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
  • zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego.

Goście nie mają obowiązku noszenia maseczek ani rękawiczek podczas przebywania w lokalu (jeśli siedzą już przy stolikach).

This post is also available in: polski Ukrainian English Русский

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Loading...